זהב מהצומח
רות סירקיס
הבשלנית רות סירקיס מתכוננת לראש השנה ומכינה צימעס, סגולה למעשים טובים ולפריון
בארצות מזרח אירופה שימש הגזר כמאכל סמלי בראש השנה, ולא בכדי: כשחותכים את הגזר לפרוסות, נוצרים עיגולים שמזכירים מטבעות זהב – שנקראו במזרח אירופה "זהובים". אם כך, לא מפתיע שהצורה והצבע של פרוסות הגזר היו סמל לתקווה לשיפור המצב הכלכלי. בנוסף, גזרים קרויים ביידיש "מעירען", ופירוש נוסף למלה זאת הוא "להרבות" או "להתרבות". לכן אכילת מטבעות הגזר נחשבה לסגולה ולתקווה שבשנה הקרובה יתרבו המעשים הטובים והמצוות שלנו – וגם שתהא זו שנת פריון והתרחבות.
צימעס הוא תבשיל טעים ומתקתק של גזר, הכולל צימוקים, שזיפים מיובשים, שקדים, דבש, תבלינים וקינמון. נהוג להגיש צימעס עם מנה עיקרית של בשר או עוף, והוא הגרסה היהודית לתבשיל תפוחים מתובל המוגש בחגים של עמים אחרים.
צימעס של זהובי גזר
המצרכים (ל- 8-6 מנות):
700 גרם גזר
3 כפות שמן
1 כוס מים
4 כפות סוכר חום
1 כפית מלח
חצי כוס צימוקים
חצי כוס שזיפים מיובשים ומגולענים
חצי כוס שקדים קלופים מולבנים
2 מקלות קינמון או כפית קינמון טחון
4 מסמרי ציפורן או רבע כפית אבקת ציפורן
1 כף מיץ לימון
2 כפות קליפת תפוז מסוכרת, קצוצה
2 כפות דבש
ההכנה:
1. מקלפים את הגזרים וחותכים אותם ל"מטבעות" בעובי 5 מ"מ. מחממים את השמן בסיר שטוח או במחבת עם מכסה. מוסיפים את מטבעות הגזר ומטגנים כ-5 דקות. מוסיפים את המים ואת הסוכר, ומביאים לרתיחה.
ההכנה:
2. מוסיפים את שאר המרכיבים, ומנמיכים את הלהבה. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה במשך שעתיים. בודקים מפעם לפעם שהתבשיל מבעבע לאט, ושיש מספיק נוזלים. אם חסרים נוזלים, יוצקים פנימה רבע כוס מים רותחים. טועמים ומתבלים לפי הטעם.
3. מורידים את המכסה וממשיכים לבשל עוד כ-20 דקות כדי שהתבשיל יהיה עסיסי אך לא מרקי.
מתוך הספר "טעמה של מסורת"