תבלינים עליך ישראל
רינה פושקרנה
רינה פושקרנה עם תבשיל עוף של הרבה תבלינים ונוסטלגיה
כבר כילדה אני זוכרת שהמתנתי בדריכות לראש השנה ולמנה המשפחתית המסורתית שליוותה תמיד את ארוחת החג והוגשה על הצלחת היפה ביותר – תבשיל עשיר של עוף ואורז בתוספת תפוחים ותבלינים. הארומה שהיתה עולה מהמטבח מילאה את הבית בריח שהפך לאופייני לחג. גם כיום, כשאני מכינה את המנה הזאת, הריח מעורר בי זיכרונות מתוקים ונוסטלגיים של חום משפחתי ושל קרוביי האהובים.
את המתכון יצרה סבתי, אשר הגיעה להודו מעירק, ובכישרון הבישול הגדול שלה שילבה מוטיבים משני המטבחים העשירים הללו. המתכון עבר כחלק מהמסורת המשפחתית לאמי וממנה אליי. אני העברתי את המתכון לילדיי, והיום גם נכדיי נהנים מהמנה המיוחדת הזאת בכל שנה. עם השנים התחלתי לחלוק את מסורת המשפחתית שלנו גם עם אורחיי המסעדה, ומדי שנה, בראש השנה, אני מגישה את המנה החגיגית הזאת.
לכבוד הדורות הקודמים ולאלה שעתידים לבוא; לכבוד סבתי ואמי שלימדו אותי הכול על צניעות ועל חשיבות האיזון במטבח, ובחיים בכלל; לכבוד מסורות משפחתיות ואווירת החג; ולכבוד השנה החדשה – אני מאחלת לכולכם, מכל הלב, שנה מתובלת בחוויות טובות ובטעמים מופלאים ומלאה ברגעים מתוקים. בדיוק כמו מנת החג שלי.
* רינה פושקרנה היא שפית רשת המסעדות ההודיות טנדורי
עוף קשמירי ביראני
החומרים:
1 עוף (קילו לערך) נקי ומחולק ל-8-10 חתיכות
1 כוס אורז בסמטי
1/2 1 כוסות מים
2 בצלים בינוניים, קצוצים דק (לשמור בצד)
2 בצלים בינוניים חתוכים לרצועות דקות, מושחמים במחבת עם 2 כפות שמן
6 כפות שמן
50 גרם מרגרינה
4 תפוחי עץ קלופים ורתוחים: 2 מרוסקים בבלנדר עם 2 כפות דבש; 2 חתוכים לפלחים דקים, אפויים בתנור
2 תפוחי אדמה קלופים, חתוכים לחתיכות ורתוחים למחצה.
1 כוס מיץ תפוחים
4 כפות כוסברה טרייה קצוצה
4 כפות אגוזי קשיו טחונים בבלנדר עם כוס מים
1 כף ג'ינג'ר כתוש
1 כף שום כתוש
1 כף פפאיה טחונה
תבלינים:
4 עלי דפנה
6 גרגרי הל
2 מקלות קינמון
6 יח' ציפורן
1 כפית אגוז מוסקט טחון
1 כפית מלח
1 כפית אבקת גראם מסאלה
2 כפות זעפרן, מושרה במים רתוחים
אופן ההכנה:
לעוף:
מערבבים שום, ג'ינג'ר ופפאיה, מושחים את העוף ומשהים למשך חצי שעה.
מחממים 4 כפות שמן בסיר ומוסיפים חצי מכמות התבלינים השלמים (עלי דפנה, הל, קינמון וציפורן).
מוסיפים את שני הבצלים הקצוצים, עד להשחמה.
מוסיפים את העוף וממשיכים לבשל כ-10 דקות, עד שהעוף "נסגר".
מוסיפים את התפוחים המרוסקים ובוחשים.
מוסיפים את תפוחי האדמה, אגוזי הקשיו ואבקות התבלינים (מוסקט, מלח וגראם מסאלה) ומבשלים 2 דקות נוספות.
מוסיפים כוס מיץ תפוחים, מערבבים ומבשלים כ-10 דקות.
לאורז
מחממים 2 כפות שמן בסיר, מוסיפים כוס אורז ואת החצי השני של התבלינים השלמים (עלי דפנה, הל, קינמון וציפורן) ומטגנים כ-2 דקות.
מוסיפים 1/2 1 כוסות מים ואת הכוסברה הקצוצה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-12 דקות, עד שמופיעים כיסי אוויר.
לאחר שהאורז מוכן, מפזרים למעלה את הזעפרן.
אופן ההגשה:
מסדרים את האורז והעוף על צלחת הגשה ומפזרים את הבצל המושחם, תפוחי העץ האפויים והכוסברה הקצוצה.