קולינריה ומוזיקה

|

ראש השנה

המתיקות שאחרי

ליה שומרון פינדר

- Alex9500 Envato Elements

היועצת הקולינרית ליה שומרון פינדר מזהירה מפני האויב הגדול ביותר של האדם המודרני ומציעה במקום פודינג טעים וגם בריא

בראש השנה לוקחים את התמר ומברכים: "יהי רצון שייתמו אויבינו ושונאינו". אני תוהה: מיהם אותם אויבים? מהו האיום הגדול ביותר על חיינו ועל בריאותנו? איך יכול התמר המתוק לנצח אותו?

 

האויב מספר אחת של הבריאות בעולם המודרני הוא רכיב תזונתי שאחראי לבעיות כמו השמנה, סוכרת, סינדרום מטבולי והפרעות קשב וריכוז וקשור גם להחמרה של מחלות קשות כמו טרשת עורקים, סרטן ועוד. זהו אויב מתוחכם, שמתחבא מאחורי מתיקות אין קץ ודופק על דלתותינו על בסיס יומיומי. אנחנו מכניסים אותו לחיינו בעצימת עיניים מוחלטת, וגם כשהמודעות שלנו עולה, ואנחנו מבינים שהוא רחוק מלהיות תמים, אנחנו מרשים לו לחדור פנימה בתחפושות שונות.

 

האויב הוא לא אחר מהסוכר הלבן והפחמימות הפשוטות, שעליהם כל כך קשה לנו לוותר. זאת לא רק כפית הסוכר בקפה או בתה: הם נמצאים בעוגות, בעוגיות וגם ברטבים ובתבשילים.

 

לקראת השנה החדשה, אני מציעה להעלות את המודעות לסכנה מצד אחד, ולמצוא תחליפים יעילים מצד שני. פתרון שעליו אני ממליצה הוא צריכה של תמרים כמקור בריא וטבעי יותר למתיקות. איך יעזור לנו התמר להילחם בסוכר? המתיקות הגדולה של התמר היא תחליף מצוין לסוכר במתכונים רבים. אפשר להשתמש בתמרים לחים או יבשים ובסוגים שונים של תמרים שמתאפיינים בטעמים שונים, כולם מתוקים.

 

בהשראת התמר, אני מציעה לכם מתכון לקינוח בריא, טעים, מתוק, בלי סוכר לבן, מוצרי חלב או גלוטן. הקינוח גם דל שומן באופן יחסי וכולל כמה מרכיבים בריאים במיוחד: 

 

טחינה משומשום מלא: טחינה עשירה בשומנים טובים, בברזל ובעיקר בסידן. בטחינה משומשום מלא יש פי חמישה יותר סידן מאשר בטחינה גולמית, העשויה משומשום מעובד.

 

סילאן: "דבש" המופק מתמרים. כדאי לבדוק ברשימת הרכיבים שמדובר ב-100 אחוז תמרים, בלי תוספות מלאכותיות.

 

חלב שקדים: תחליף נהדר לחלב פרה.

 

שבבי אגר אגר: שבבי אצות ים שפועלות במתכון הזה כמו ג'לטין. מצוינים לקינוחים בריאים ולקינוחי פרווה.

 

המצרכים (ל-8 מנות):

 

פודינג סילאן על בסיס תמרים ופקאן

 

לפודינג:

 

1/2 כוס טחינה משומשום מלא

 

1/2 כוס סילאן תמרים

 

2.5 כוסות חלב שקדים (אפשר להשתמש גם בחלב אחר)

 

2.5 כפות שבבי אגר אגר

 

לתחתית:

 

1 כוס אגוזי פקאן

 

1 כוס תמרי מג'הול מגולענים (כ-8 תמרים)

 

1-2 כפיות קקאו (לפי הטעם)

 

1 כף סילאן

 

לקישוט:

 

מעט אגוזי פקאן שבורים

 

מעט סילאן

 

להגשה:

 

8 כלי סיליקון אישיים

 

ההכנה:

 

מכינים את הפודינג: בסיר קטן מערבבים את הטחינה ואת הסילאן. מוסיפים תוך כדי בחישה את חלב השקדים, עד שמתקבל נוזל אחיד.

 

מוסיפים לתערובת את שבבי האגר אגר ובוחשים היטב. מורידים מהאש.

 

לאחר 10 דקות מחזירים את הסיר לאש ומחממים את התערובת, תוך בחישה מתמדת, עד שהיא כמעט מגיעה לרתיחה – אך מקפידים שלא תרתח. מנמיכים את האש ובוחשים כ-2 דקות על להבה נמוכה.

 

את השלבים הבאים עושים במהירות, כדי שהתערובת לא תתקשה: מוזגים את תכולת הסיר דרך מסננת לתוך כלי עם ידית, כך ששבבי האגר אגר יישארו במסננת. מוזגים את התערובת לכלים אישיים. מצננים או מקררים במקרר.

 

מכינים את התחתית: קולים את אגוזי הפקאן בחום בינוני 

 

בתנור במשך כ-5 דקות, עד שהם משחימים מעט, ומצננים.

 

שמים במעבד המזון את הפקאנים, את התמרים ואת הקקאו ומעבדים עד שהם קצוצים לגודל קטן. מוסיפים את כף הסילאן ומעבדים עד שמתקבל "בצק" תמרים.

 

מניחים את בצק התמרים בין שני ניירות אפייה ומשטחים באמצעות מערוך, עד לעובי של כחצי סנטימטר. מעבירים למקרר לחצי שעה לפחות.

 

מרכיבים את המנה: קורצים מבצק התמרים עיגולים בקוטר של כלי הפודינג. מחלצים את הפודינג מהתבניות ומניחים על בסיס התמרים. מקשטים במעט פקאנים שבורים ובסילאן. 

 

ליה שומרון פינדר היא יועצת קולינרית לאוכל ולבישול בריא

דילוג לתוכן